Polna šolska torba za najmanj sto evrov

Polna šolska torba za najmanj sto evrov

Ste že sešteli, koliko bo šola letos stala vašo družino? Po oceni DZS torba z najnujnejšimi potrebščinami stane med 100 in 150 evri. V to so vključene osnovne potrebščine in delovni zvezki, medtem ko si lahko učenci učbenike izposodijo v šolah.

 

šolarka 1aPo besedah vodje maloprodaje na DZS Gregorja Božnika morajo starši za šolske potrebščine, kot so barvice, delovni zvezki in podobno (brez torbe), za svojega prvošolca v povprečju odšteti od 100 do 150 evrov.

 

Do velikih razlik po njegovih navedbah prihaja pri delovnih zvezkih. Cene se razlikujejo od šole do šole in naraščajo z vsakim višjim razredom, pri čemer komplet predpisanih delovnih zvezkov povprečno stane okoli 70 evrov. Povprečna cena šolske torbe je okoli 45 evrov. Dobijo se tudi cenejše od 15 evrov, pa tudi dražje, vse do 159 evrov. 

 

“Letos redne cene šolskih potrebščin ostajajo večinoma nespremenjene, v akcijah pa jih lahko starši nakupijo s kar precejšnjimi prihranki, do 50 odstotkov,” pravi Božnik. Ob tem dodaja, da so cene delovnih zvezkov sicer doživele manjše korekcije, a so se seznami zvezkov po večini skrčili, iz česar sklepajo, da se je strošek za starše znižal.

 

 

šolarka aV to so prepričani tudi v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS), kjer na podlagi gibanja cen delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv ugotavljajo, da so se cene po močnejšem zmanjševanju umirile. Predsednik ZASSS Anton Meden predpostavlja, da so šole iz svojih zahtev umaknile delovne zvezke in druga učna gradiva, ki jih učitelji ne potrebujejo nujno za kakovostno izvedbo učnega procesa.

 

V aktivu po njegovih besedah sicer že od leta 2011 redno spremljajo gibanje skupnih nabavnih cen delovnih zvezkov in drugih učnih gradiv. Tako je skupen strošek za delovne zvezke za obvezne predmete za vse razrede osnovne šole po zbranih podatkih leta 2011 znašal okoli 760 evrov, v minulem šolskem letu pa okoli 580 evrov.

 

Meden je opozoril tudi na velike razlike med šolami in regijami. Zbrani podatki kažejo, da je razmerje med šolami z najnižjimi in najvišjimi cenami vsaj ena proti tri. “Praviloma največ za delovne zvezke prispevajo starši v severovzhodni regiji, kjer je kupna moč najmanjša,” je poudaril. Kot zanimivost je izpostavil, da visokim stroškom v teh regijah ne sledijo rezultati pri nacionalnem preverjanju znanja.

 

Račune za šolske potrebščine vaših otrok tudi letos plačujemo na Radiu Ekspres. Pošljite nam ga in poslušajte Radio Ekspres. Prvega plačamo že v ponedeljek, 29. avgusta, zjutraj! Več na BREZPLAČNO_V_NOVO_ŠOLSKO_LETO.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...