Pogajajte se! Splača se!

Euri 1

Pogajajte se! Splača se!

Razmere za najem stanovanjskega kredita so zelo neugodne, banke so v krizi postale previdne. Če človek nima zaposlitve, lahko pozabi na kredit. Ne samo, da banke ne posojajo rade, lani so tudi podražile svojo ponudbo. Ta se od vrat do vrat razlikuje. Kako izbrati?

 

Jutranji voditelj Tomaž se je obrnil na Zvezo potrošnikov Slovenije. Vodja oddelka financ, Boštjan Krisper: »Čeprav so bili že v preteklem letu visoki, so se pribitki in s tem obrestne mere še zvišali. Trenutno v povprečju fiksni pribitki na spremenljivo obrestno mero euribor znašajo 3 odstotke za razliko od 2,6 odsotka, kolikor so znašali lani. Definitivno pa so dražji od višine fiksnih pribitkov, kot so denimo znašali pred petimi leti.«

 

Naj vas to ne prestraši preveč, saj se s pogajanji da iztržiti tudi bolj ugodne pogoje. »Pri ZPS ocenjujemo, da je možno najti pribitke, ki so nižji od 3 odstotkov. Višje tudi ne priporočamo. Potrošnikom za pogajanja svetujemo, da se odpravijo na čim več bank. Ne pogajajte se le s tisto banko, katere komintent ste. Potencialni prihranki pri najemu ugodnejšega stanovanjskega kredita so defintivno dovolj visoki, da se splača zamenjati banko.

 

Tomaž pri tem pove lastno izkušnjo: »Tik pred krizo sem dobil hipotekarni kredit s pribitkom le odstotek in pol in ker je zdaj evribor manj kot pol odstotka, plačujem zgolj približno dvoodstotne obresti.« Tomaž se lahko torej pohvali, da ima očitno boljšo bonitetno oceno, kot naša država….

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...