Po koline k “prijateljem”?

Klobase

Po koline k “prijateljem”?

“Krvavice in ostalo se lahko kupi pri bližnjem sosedu, čeprav niso pregledane tako, kot bi morale biti. To sicer ni zakonsko določeno; namreč, če kmetje sami doma predelujejo meso, niso obvezani, da to prijavijo,” je prebral leteči reporter Grega.

 

V skrbeh za zdrao in varno hrano se je obrnil na Upravo za varno hrano, na direktorico dr. Vido Čadonič Špelič, ki priznava: “Nad domačimi kolinami ni nadzora, ker smejo kmetje svoje prašiče za svojo uporabo zaklati, ne da bi o tem obveščali veterinarsko oblast in ne da bi bil pri tem pomemben kakšen pregled.”

 

Če se koline porabijo v družinskem in krogu prijateljev. Kaj pa če nekdo na tej kmetiji koline kupi? “Na kmetijah se tovrstne izdelke, kot je sveže meso, ne smejo prodajati. Razen če ima kdo registrirano turistično kmetijo ali pa če je pri nas registriran, kar pomeni, da ima zato primerne prostore in da je na upravo sporočil, da bo to dejavnost opravljal. Pri nas je torej v monitoringu in nekajkrat na leto pride na vrsto, da ga pogledamo,” pojasnjuje Čadonič Špeličeva.

 

Torej; kmetje lahko koline razdelijo med družino in prijatelje. “Najbrž jih ob kolinah dobijo mnogo novih,” pri tem še meni leteči reporter.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...