Plačana kava za ogrožene tudi v Ljubljani

Kava

Plačana kava za ogrožene tudi v Ljubljani

Tradicija plačevanja kave »na zalogo« izvira iz neapeljskih kavarn. Menda to prinaša tudi srečo, saj gost pomaga nekomu, ki je v stiski. Pomaga mu na ta način, da mu vnaprej plača kavo, oziroma kavo plača »na zalogo«. Torej nekomu, ki ga najbrž ne bo nikoli niti osebno spoznal.

 

V Ljubljani dobite kavo na zalogo v Kavarni Mozaik, Piceriji Piramida in v dveh lokalih na Krekovem trgu, to sta Kljukec bar in Pri Čoklu.

Tomaža je Ivana v enem izmed teh lokalov na Krekovem trgu, kot šolarja, postavila pred tablo, na kateri so narisani srčki in pike. »Ko nekdo plača kavo na zalogo, narišemo srček, saj so to srčne kave oziroma kave iz srca. Pikico narišemo potem, ko je ta vnaprej plačana kava popita.«

 

Vnaprej plačane kave so namenjene socialno ogroženim. Ker Slovenci radi kupujemo drage avtomobile, potem pa jamramo, da nimamo denarja za položnice, je Tomaža zanimalo, kako je, če bi vnaprej plačano kavo želel nekdo z dragim avtom. »Ne, takšnemu pa res ne bi dala kave,« odgovarja Ivana.

 

V sosednjem lokalu je drugače. Tine iskreno pove, da v njihovem lokalu še nihče ni popil kavo na zalogo. »Odkar je ta ideja malo bolj odmevna, je bilo plačanih okrog 20 kav, popita pa še nobena. Ne vem, morda je na strani upravičencev do te kave prevelika.« Tine še dodaja, da sam ne bi sodil, ali je nekdo socialno ogrožen, ali ne. Vnaprej plačano kavo bi pač postregel.

 

Če vam je ideja všeč, se ji pridružite. Srčne kave menda prinašajo srečo!

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...