Pivo iz urina!?

pivo

Pivo iz urina!?

Belgijski znanstveniki z univerze v Gentu bodo varili pivo iz urina. Na festivalu, ki je potekal pod geslom “lulanje za znanost”, so zbrali okoli 1000 litrov urina ter iz njega so izločili gnojila in približno 950 litrov pitne vode. Glavni namen projekta je pridobivanje cenejših gnojil za države v razvoju.

 

Na festivalu z geslom lulanje za znanost zbrali okoli 1000 l urina, iz katerega bodo varili pivo. Click To Tweet

 

Iz zbranega urina so izločili dušik, kalij in fosfor in tako pridobili vodo, ki je znanstveno dokazano primerna za varjenje posebnega piva. Voda je brez okusa, poleg tega pa ne vsebuje škodljivih snovi. V sodelovanju z mestno pivovarno v Gentu De Wilde Brouwers oziroma Divji pivovarji so iz izločene vode že zvarili pivo.

 

“To je zelo okusno pivce,” je povedal strokovnjak za vodo z univerze v Gentu Arne Verliefde. “Vem, da se to številnim zdi gnusno” je dodal. Povedal pa je še, da se Belgijci, ki so sicer znani po dolgoletni tradiciji varjenja piva, šalijo, da Nizozemci to delajo že stoletja.

 

Postopek filtriranja bi lahko koristil tudi državam v razvoju. “Kmetje tam pogosto nimajo dostopa do poceni gnojil,” je še pojasnil Verliefde. Po njegovih besedah lahko iz 1000 litrov urina pridobijo dovolj gnojila za pridelavo 135 kilogramov koruze.

 

Pridobivanje pitne vode iz urina je tehnično mogoče že dolgo, saj tako oskrbujejo astronavte na vesoljski postaji.

 

Vir: STA

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...