Pazi, kača!

Ugriz ka?e

Pazi, kača!

V Sloveniji naj bi naraščala populacija kač; na mariborskem je strupenjača že pred tedni ugriznila sprehajalko. Ljudje bi reagirali različno, kako je prav, Tomaž je poklical v Klinični center. »Strah vas je, seveda, da je bila kača strupena. Poglejte najprej rano in če vidite, da je še kje kakšna kapljica strupa, jo obrišite stran od rane,« pravi Damjan Grenc.

 

Poudari, da je treba pozabiti na vse nasvete, ki so nam jih dajale stare mame ali stari ati. »Rano se pusti na miru. Ne zažiga se, ne zarezuje, ne sesa krvi, ali kaj vse se je včasih počelo,« poudarja Grenc.

 

Rano je potrebno očistiti, pokriti, potem pa prizadeti ud imobilizirati v skladu z načeli prve pomoči, ki se je gotovo vsak spomni iz tečaja, potrebnega za vozniški izpit. »S čim manj napora za bolnika se ga nato prepelje do zdravstvene ustanove, kjer mu pomagajo naprej.«

 

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od tega imata strup le gad in modras. »Kakšen pretiran strah je seveda odveč, če boste dovolj glasni, se vas bo kača tako ali tako ustrašila in zbežala stran,« še dodaja naš Tomaž.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...