Otroci, ki se ne vklopijo v družbo

images
marko-juhant-grega-sasa-1

Otroci, ki se ne vklopijo v družbo

Ste na rojstnodnevni zabavi otrok, kjer se v skupini igrajo vsi otroci, razen vašega. Zakaj se otrok osami in kako lahko starši pomagajo otrokom, ki se v družbo težko vklopijo oz. se sploh ne? O tem smo se pogovarjali s specialnim pedagogom Markom Juhantom, ki pravi, da lahko te težave nastanejo tudi kasneje, v puberteti in najstništvu. Pogovoru z njim in njegovim odgovorom lahko znova prisluhnete spodaj.

 

 

Pisala nam je mama petletnice, ki hodi v vrtec, ki se drži zase in za katero tudi vzgojiteljica pravi, da se igra sama, Zanimalo jo je, kako naj pomaga petletnici, da se bo lažje vključila med svoje vrstnike?

 

Pri katerih letih se začnejo težave bolj kazat? Takole odgovarja specialni pedagog Marko Juhant.

 

Ali se lahko osamitev pojavi tudi v kasnejšem obdobju odraščanja, na primer v puberteti oz. pri najstnikih?

 

Kaj storiti, če se otrok recimo na svoji rojstnodnevni zabavi, osami? To predlaga specialni pedagog Marko Juhant:

 

Ali je lahko pretirana skrb staršev tudi vzrok za to, da se otrok težko vključi v družbo?

 

Poklicala nas je poslušalka Vesna, ki pravi, da ima 12 let staro hči, ki se v družbo težko vključi. Zanimalo jo je, kako ji lahko pomaga, kaj lahko spremeni. Takole odgovarja specialni pedagog Marko Juhant:

 

Kaj pa drugi ekstrem, otroci, ki se v družbo zelo hitro vključijo, ki so glavni, najbolj glasni, v trenutku, ko pridejo, prevzamejo glavnega šefa?

 

Tudi otroci so lahko manipulatorji. Zato smo malo v šali, malo zares spregovorili tudi o tem, kje se tega naučijo in zakaj deklice ne bi smele gledati limonadnic. Prisluhnite.

 

Splošen nasvet staršem za primere, ko otrok izsiljuje lahko prisluhnete čisto spodaj. Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...