Olimpijski ogenj ugasnil

olimpijske igre 2016 rio

Olimpijski ogenj ugasnil

Z barvito zaključno slovesnostjo so se uradno končale 31. poletne olimpijske igre v Rio de Janeiru. Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana, ki so se še enkrat poslovili od gledalcev. Slovensko zastavo je nosila gorska kolesarka Tanja Žakelj.

 

Več tisoč športnikov iz 207 reprezentanc, med njimi prvič na olimpijskih igrah tudi ekipa beguncev, je s ponosom napolnilo stadion in se pridružilo zabavi v ritmih elektro-popa in sambe. Glasba je imela osrednjo vlogo že na otvoritveni slovesnosti 5. avgusta. Na ogromnem zaslonu so prikazali nekatere nepozabne trenutke minulih 16 dni.

 

V skladu z olimpijsko tradicijo so ob tej priložnosti podelili še zadnje medalje. Preden je olimpijski ogenj ugasnil, je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach olimpijske igre v Riu označil za čudovite. “To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu,” je dejal pred plešočimi športniki, prostovoljci in gledalci. “Prišli smo kot gosti, odhajamo kot prijatelji,” je dodal.

 

“Zgodovina bo govorila o Rio de Janeiru pred in o veliko boljšem Rio de Janeiru po olimpijskih igrah,” je dejal Bach in spomnil na številne infrastrukturne projekte, ki so jih zgradili za potrebne ogromnega športnega dogodka. Pred tem je župan Ria Eduardo Paes olimpijsko zastavo predal Bachu, ta pa naprej Yuriko Koike – guvernerki Tokia, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre.

 

Zdaj se bodo olimpijske igre za nekaj časa preselile v Azijo. Leta 2018 bodo zimske olimpijske igre v Pyeongchangu v Južni Koreji, naslednje poletne pa bodo leta 2020 v Tokiu. V Riu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Od 7. do 18. septembra se bodo namreč v mestu merili še športniki invalidi na paraolimpijskih igrah.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...