OI: Ne prav dober prvi vtis

OI 2016 Olimpijski komite4
OI 2016 Olimpijski komite1
OI 2016 Olimpijski komite2

OI: Ne prav dober prvi vtis

Še en dan nas loči do začetka olimpijskih iger v Rio de Janeiru. Prvi vtisi športnikov, ki so prispeli, pa niso najboljši. V olimpijski vasi mnogo stvari še ni dokončanih, tisto, kar že stoji, pa je napravljeno površno. Trener našega namiznoteniškega igralca Borut Veren je povedal, da tuš kabine puščajo, WC enostavno ne dela, v sobah so poplave, ker voda pušča iz zgornjih nadstropij. Tudi telefonske linije so katastrofa.

 

O razmerah na olimpijskem prizorišču je bilo do zdaj že veliko napisanega. In to ne prvič. Podobno je bilo že pred kakšnimi drugimi igrami, pa se je na koncu izkazalo, da je bilo veliko stvari napihnjenih. Toda v Riu bo očitno drugače, stanje je namreč katastrofalno, časa za izboljšave pa ni. Neurejena je tudi okolica olimpijskega parka, okoli katerega je veliko kanalov, potokov in zelenja, kar je raj za komarje.

 

Podobno je v okolici medijske vasi, kjer so prireditelji za sobo računali 250 ameriških dolarjev na noč. V takšni sobi je zakonska postelja, široka 140 cm, in kopalnica, v kateri je treba na toplo vodo čakati 10 minut. In lahko si vesel, če ti pri uporabi prhe, ki nima niti zavese, kaj ne ostane v rokah. Znotraj medijske vasi je sicer bazen z ležalniki, a okolica je zanemarjena. Z ene strani je pogled na manjšo favelo, obdano z gradbiščem.

 

Ljudje, ki skrbjo za organizacijo, so sicer prijazni in ustrežljivi, a sila počasni, večina jih ima težave z razumevanjem v angleškem jeziku in težko pomagajo, čeprav so prostovoljci, ki so namenjeni prav pomoči. Še vedno se da opaziti, da organizacija iger marsikoga, predvsem revnejši sloj prebivalcev, močno moti. Tako so demonstracije v več delih mesta.

 

Pošteni prebivalci mesta poleg tega opozarjajo na nepridiprave. Če hodiš s kamero ali kakšnim drugim vrednim predmetom, se težko izogneš težavam, čeprav je na vsakem koraku vojska ali policija. Cene hrane in pijače pa so višje od pričakovanih.

 

Foto: Olimpijski komite Slovenije

 

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...