Obvezno šolanje do 25. leta?

srednjesolci1

Obvezno šolanje do 25. leta?

Avstrijski kancler in predsednik socialdemokratov Christian Kern predlaga, da bi obvezno šolanje podaljšali do kar 25. leta starosti. Zakon mladostnikom trenutno nalaga, da morajo šolo, vajeništvo ali tečaje za nadaljnje izobraževanje obiskovati do 18. leta starosti. V primeru kršitev staršem grozi kazen od 100 do 500 evrov. Z ukrepom želijo znižati število tistih, ki ne zaključijo izobraževanja in zato težko najdejo ustrezno zaposlitev.

 

In če v Slovenji negodujemo nad večnimi študenti, bi Kern rad dobo izobraževanja še podaljšal. To sicer ni edina njegova “nova” ideja. Po koncu poletja je govoril tudi o drugih temah. Med drugim želi do leta 2020 v Avstriji ustvariti 200.000 novih delovnih mest in posledično polnih zaposlitev. Prepričan je, da bo k temu prispeval tudi sam osebno kot kancler.

 

V pogovoru se je dotaknil tudi begunske problematike in v zvezi s tem izrednih ukrepov, ki naj bi jih avstrijska vlada še ta teden poslala v nadaljnjo preučitev. Priseljevanje je treba omejiti do mere, ki še omogoča integracijo, je poudaril kancler. Ob tem je izrazil prepričanje, da se bo dogovor med EU in Turčijo o zajezitvi migrantskih tokov obdržal, a pripraviti se je treba na druge nepredvidljivosti. Za to pa so potrebni tudi pogovori s sosedami in Evropsko komisijo.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...