Obdavčimo še peš hojo po Ljubljani?

Failure in business

Obdavčimo še peš hojo po Ljubljani?

Tomaž v jutranjem programu na lastno peest preverja, kako (ne) smiselni so nekateri predlagani davki. Davek na sladke pijače, ki so tudi pri nas še vedno priljubljene, razvnema stališča. Marjan Fortuna je zdravnik specialist v Kliničnem centru Ljubljana. Ta davek se mu zdi čisti nesmisel.

 

»Veliko pametneje bi bilo, če bi dodadtno obdavčili alkohol, tobak, vse, kar je dokazano škodljivo,« pravi Fortuna in nadaljuje, da je res dokazano škodljivo tudi pretirano uživanje maščob, hrane, ki vsebuje veliko holesterola. »Vendar, če bi bili tako dosledni pri vsaki stvari, bi postali vegani, ne le vegetarianci.«

 

No, pa vendarle – sladke pijače niso zdrave, to vemo vsi. Mar ni potem na nek način pametno, da jih bolj obdavčimo, da omejimo njihovo porabo. »Mogoče je res pametno, vendar temelji le na predpostavkah, brez kakršnihkoli dokazov. To je tako, kot da bi rekli, dajmo obdavčit peš hojo po Ljubljani, ker je škodljivo za zdravje, saj je bolj zdravo, če hodijo le po Golovcu,« primerja dr. Fortuna.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...