Ne varčujte pri sedežkih!

Otroki sede

Ne varčujte pri sedežkih!

Svetovni teden varnosti v prometu je pri nas precej črn; varnost v prometu se je v primerjavi z lanskim letom precej poslabšala. Vsaj če izhajamo iz črne statistike, ki je letos vknjižila že 34 žrtev, lani v istem obdobju 24.

 

Posebno pozornost velja nameniti tudi otroškim sedežem. Naravnost šokantna je ugotovitev, da pri nas kar polovica staršev nepravilno pritrdi otroški sedež, v smislu »samo da je, če že zakon veleva«.

 

Starši nemarno nameščajo predvsem tiste sedeže, ki jih je potrebno pripeti z varnostnim pasom: »Pri teh je potrebno biti dodatno previden, pravilno speljati pas in ga dobro zategniti, da bo pravilno stal na sedežu,« opozarja Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije, ki bo v junijski številki revije VIP objavila test otroških sedežev.

 

Napake okrog slednjih se pojavijo že ob izbiri, saj se številni starši odločajo za nakupe v velikih centrih, ki ponujajo nizkocenovne sedežke. »Odštejte vsaj 250, 300 evrov in ne posegajte po ceneni robi,« svetuje Boštjan Okorn. Tomaž pri tem spomni, da takšen izdatek številnim mladim družinam predstavlja precejšen izdatek.

 

»To je res, vendar če preračunamo na dan uporabe, je to relativno malo. To starši velikokrat pozabljajo in varčujejo tam, kjer ni treba. Cena sedeža je v primerjavi s ceno avtomobila ali celo nesreče sorazmerno nizka,« še odgovarja Okorn.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...