Nabirajte le tiste, ki jih poznate!

Jur?ki

Nabirajte le tiste, ki jih poznate!

Mikologija je veda o gobah. Ki pa nam bo prav malo pomagala, če ne najdemo pravih gobarskih lokacij. Najti jih želi tudi naš leteči reporter, Grega, ki se je za začetek odpravil kar v City park. Tam je namreč potekala razstava gob.

 

Našel je lepo paleto raznovrstnih gob, tako užitnih, kot strupenih. Jože Horvat, predsednik Gobarsko – mikološkega društva Ljubljana. »Tistim, ki gobarjenja še niso vešči, bi za prvič priporočal, da se pridružijo nekomu, ki se spozna na gobe. Vsekakor nabiramo le tiste gobe, ki jih tudi poznamo,« poudarja Horvat.

 

Ob gobarjenju torej ni potrebno ravno pustošiti po gozdu. Horvat v nasprotju z nekaterimi gobarji svoje »okoliše« rad izda: »Zakaj ne? Okolica Ljubljane je izredno bogata, ravno tako tudi Jelovica, Pokljuka, Karavanke.«

 

Na razstavi v City parku so gobarji odgovarjali na vrsto vprašanj, pokazali svoj gobarski »izplen« in delili svoje znanje. Med obiskovalci je Grega našel kar nekaj takšnih, ki tudi sami pridno obogatijo svoj jedilnik: »Ja, je kar bilo sreče. Nazadnje sva s kolegico dobili kak poldrugi kilogram jurčkov,« je tako povedala ena izmed obiskovalk.

 

Letošnja jesen je z gobami spet bogata, ljudje radi zaidemo v gozd. Potrebno pa se je – še enkrat – zavedati pomena nabiranja le tistih gob, ki jih poznamo, saj pri nas žal niso redke niti zastrupitve z gobami.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...