Mobilni telefon za darilo?

Otrok in mobitel

Mobilni telefon za darilo?

Otroci si pogosto za decembrsko darilo zaželijo tudi mobilni telefon. Tomaž Okorn, naš jutranji voditelj, je oče treh malih otrok. Eden je še premajhen za kaj takšnega, dva pa bi si že lahko za darilo zaželela kaj takšnega. Kot odgovoren starš se tako sooča z vprašanjem, kdaj je otrok dovolj star za uporabo mobilnega telefona.

 

Z vprašanjem se je obrnil na terapevta Miho Kramlija, ki opozarja, da se morajo starši vprašati, kdaj je otrok zares lahko lastnik mobilnega telefona. Torej ne kupujte otroku mobilnika le zato, da mu ne bi bilo dolgčas. “Ne moremo mu ga dati, če otrok ni dovolj zrel za takšno lastnino.” Otrok mora razumeti, da telefon ne sodi na šolsko uro, recimo. “Opažam, da iz torb, ko zazvoni, vlečejo te svoje pametne telefone, tablične računalnike, se prikopijo in so odsotni. Torej je šolski odmor za “zadetost”, za odklop, ne pa za druženje, za iskrice, ki so se prej dogajale med njimi,” opozori terapevt Kramli.

 

Smiselno je, da otrok mobilni telefon dobi takrat, ko je že dovolj samostojen, ko ima recimo popoldanske dejavnosti in obveznosti, na katere ga potem starši lahko pokličejo, se dogovorijo za prevoz ali kaj podobnega. Natančnega odgovora, kdaj, pri kateri starosti naj se to zgodi, žal ni.

 

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...