Mleko vam ne škoduje

krava1

Mleko vam ne škoduje

Raziskovalci Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani so dokazali, da uživanje kravjega mleka ne škodi zdravju in tako ovrgli nekatere dvome na račun mleka. Rezultati študije so bili nedavno objavljeni tudi v ameriški strokovni reviji Journal of Dairy Science.

 

Kravje mleko sicer vsebuje naravni estrogen, kot še nekatere vrste hrane, in ta naj bi negativno vplival na zdravje človeka. Slovenski raziskovalci so v študiji skušali tako raziskati, kakšen vpliv imajo različne količine estrogena na raven hormona v krvi odrasle miši.

 

Namen študije je bil oceniti, ali uživanje kravjega mleka z različnimi količinami estrogena vpliva na raven hormona v krvi in posledično na organe miši. Mišim so dajali večje koncentracije estrogena in izkazalo se je, da ta ni vplivala na zdravstveno stanje miši. Spremembe so opazili le pri 1000-krat povečani koncentraciji estrogena, takšna doza pa je v naravnem kravjem mleku skorajda nemogoča.

 

Vsebnost estrogena v kravjem mleku je povišana predvsem, ko je krava breja. Mleko krav v tretjem trimesečju brejosti lahko vsebuje tudi do 20-krat več estrogena kot pri tistih, ki niso breje.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...