Michael Jackson 30-krat platinast

Michael Jackson

Michael Jackson 30-krat platinast

Michael Jackson je posthumno postavil rekord najbolje prodajanega albuma vseh časov v ZDA. Njegov album Thriller je prvi, ki so ga v ZDA prodali v več kot 30 milijonih izvodov, kar pomeni, da je 30-krat platinast in ga ima v svoji domači zbirki približno vsak deseti Američan.

Album Thriller legendarnega Michaela Jacksona je izšel leta 1982. Kralj popa je tedaj izkoristil pravkar nastalo glasbeno televizijo MTV, na kateri je svojo glasbo predstavljal s pomočjo videospotov in koncertov. Plošča je obrodila več uspešnic, poleg naslovne skladbe med drugim še Beat It, Billie Jean in Wanna Be Startin’ Somethin’ in The Girl is Mine (s Paulom McCartneyjem). Za podelitev grammyjev si je prislužil 12 nominacij, dobil jih je osem.

 

Dosežek je bil še toliko večji, ker je bila glasbena industrija tedaj rasno polarizirana, Jackson pa je bil prvi afroameriški glasbenik, ki so ga znatno predvajali na MTV.

Album je doživel ponovno izdajo ob 25-letnici prvega izida leta 2008 in ob Jacksonovi smrti leto kasneje. Manj kot dva meseca po njegovi smrti je postal 29-krat platinast.

Je tudi najbolje prodajana plošča po vsem svetu, nobeno drugo glasbeno delo mu ni blizu. Čeprav je natančne globalne številke težko izmeriti, so po trditvah Jacksonovih dedičev po svetu prodali več kot sto milijonov izvodov. Nekateri strokovnjaki temu ugovarjajo, češ da je številka napihnjena.

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...