Mednarodni dan piva je!

pivo1

Mednarodni dan piva je!

Dan je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je ta več tisoč let stara priljubljena pijača tudi primerno postrežena. Praznik so sprva obeleževali v kalifornijskem Santa Cruzu, v zadnjih letih pa je prerasel v globalno slavje, ki povezuje narode različnih kultur, združene v različnosti vrst piva.

 

V Združenju pivovarjev Slovenije, ki deluje od leta 1997, pojasnjujejo, da je pivo najbolj priljubljena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160, kar je eden najstarejših zapisov, ki omenja hmelj, slad in pivo.

 

Dokaze, da so se naši predniki že zelo zgodaj ukvarjali s pridelovanjem hmelja in pivovarstvom, je mogoče po navedbah združenja najti v zapisih o hubah, podložniških kmetijah, ki so jih pri nas začeli ustanavljati v 9. stoletju. Prva znana pivovarna na slovenskem ozemlju je bila v stolpu Loškega gradu.

 

Kljub temu da gre za praznovanje, pa združenje podpira odgovorno pitje tudi lahkih alkoholnih pijač, kot je pivo. Zato je njihovo sporočilo:

 

Pivo je eden najlepših darov narave in ga je treba uživati odgovorno. Click To Tweet

 

 • Ali ste že vnovčili turistične bone?

  • Ne

   (58%, št. glasov: 515)

  • Da

   (42%, št. glasov: 378)

  Število glasov: 893

  Loading ... Loading ...