Mednarodni dan detektivov

detektiv

Mednarodni dan detektivov

V nedeljo, 24. 7. 2016, obeležujemo mednarodni dan zasebnih detektivov in raziskovalcev. Letos ga bodo obeležili tudi v Detektivsko-varnostni agenciji, ker želijo javnosti pojasniti in pokazati, kaj pravzaprav delajo. Marsikdo si njihovo delo še vedno zamišlja zelo filmsko, z veliko akcije, na robu ali v nasprotju z zakonom, vendar to ne drži.

 

Kaj mislite, da najpogosteje preiskujejo? O tem smo se pogovarjali z Bernardo Škrabar, direktorico Detektivsko-varnostne agencije, tudi detektivko, ki se s tovrstnim delom ukvarja zadnjih 10 let. Povedala nam je, da na prvem mestu preiskav zagotovo niso sumi varanja moža ali žene, kot bi marsikdo pomislil. Teh primerov je le od 5 do 10 odstotkov.

 

Na 3. mestu najpogostejših preiskav so notranje kraje v podjetjih!

Priložnost dela tatu, pravi naša sogovornica, in po njihovih izkušnjah delavci pogosto kradejo iz proizvodnje; od bonbonov, barv, kovin, pisarniškega materiala, tudi meso! Imeli so primer, ko je delavec kradel kovine v vrednosti 50.000 evrov. Podjetje ga je zaposlilo, ne da bi vedelo, da ima kriminalno kartoteko.

 

Na 2. mestu je uživanje alkohola in drog v podjetjih!

Podjetja detektive pokličejo v primeru, da sumijo, da je kakšen delavec vinjen. Opravijo alkotest, ki kasneje velja tudi na sodišču kot dokaz. Alkoteste opravljajo tudi v okviru preventivnih akcij, da zmanjšajo možnost in tako zagotovili varnost vseh. Če nekoga dvakrat dobijo v vinjenem stanju, delavca lahko odpustijo.

 

Na 1. mestu pa so bolniške odsotnosti v podjetjih!

V Sloveniji je vsak dan 34.000 ljudi na “dopustu”. Nočejo delati, delajo zasebno ali pa ne dobijo dopusta, zato izkoriščajo bolniške. Zasebni detektivi se po besedah naše sogovornice s tem ukvarjajo skorajda na tedenski, celo dnevni ravni. Kot zanimivost lahko povemo tudi, da bolniška odsotnost do enega meseca stane podjetje eno plačo in pol.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...