Maturanti znova zaplesali četvorko

Maturantska ?etvorka 2014 v Ljubljani
Maturantska ?etvorka 2014 v Ljubljani 1
Maturantska ?etvorka 2014 v Ljubljani 2

Maturanti znova zaplesali četvorko

Na svoj zadnji šolski dan so po več slovenskih krajih opoldne zaplesali poulično četvorko. Skupno (pri nas in v tujini) naj bi na ulicah zaplesalo med 50.000 in 55.000 mladih.

 

Zaplesali so jo že 13. leto zapored, letos pa Guinnessovega rekorda ni bilo pričakovati, saj sta BiH in Srbija dogodek prestavili zaradi vsem znanih razmer.

 

Leteča reporterka Laura je bodoče maturante spremljala v centru Ljubljane, kjer so po njenih besedah le redki tja prišli z opojnimi substancami. Organizatorji so mednje razdelili zapestnice in pozivali k trezni zabavi.

 

Zbrane sta pozdravila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik republike Borut Pahor, ki je na odru tudi sam pri sebi poplesaval, pove Laura.

 

Laura je že zjutraj preverila tudi, ali je to res slovenski izum. Gre za veličasten ples, ki so ga v 18. stoletju plesali le višji sloji. Na samem začetku so jo izvajali celo konjeniki, izhaja pa iz Francije. Več pa na spodnjem posnetku.

 

Pri nas so jo prvič zaplesali leta 1995 v Kamniku. Šele od leta 2002 so jo maturanti prvič plesali istočasno na različnih lokacijah. In prav to, da se jo istočasno pleše v različnih krajih je slovenska »pogruntavščina«.

 

Trenutno še velja Guinnessov rekorda Plesne zveze iz leta 2011, ko je istočasno v 50 mestih v osmih državah četvorko zaplesalo nekaj več kot 33.200 oseb.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...