Martinovo kot se spodobi

Pouring red wine from bottle into glass with wooden wine casks

Martinovo kot se spodobi

Vinarji in vinogradniki, pa tudi vsi ostali ljubitelji žlahtne kapljice, bodo danes obeležili martinovo, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Praznovanje pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu, dogajanje pa po krščanski tradiciji spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe, kot so pečena gos ali raca, nadevana s kostanji ali jabolki, in priloženimi mlinci ter rdečim zeljem.

 

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se je tudi v letošnji že 33. izvedbi začelo natanko ob 11. uri in 11 minut. Dogodek na Trgu Leona Štuklja organizatorji obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev in folkloristov, kmečkih žena ter splavarjev in predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni.

 

Veliko martinovanje bo danes potekalo tudi v najstarejše slovenske mestu Ptuju. Tamkajšnja prireditev je vedno povezana z začetkom priprav na tradicionalno, prihodnje leto že 57. Kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot “mali fašenk”.

 

V Ljubljani bodo množično vinski praznik obeležili v soboto z Ljubljansko vinsko potjo, ki so jo zaradi slabega vremena prejšnji vikend preložili. Na več kot 100 stojnicah se bo obiskovalcem predstavilo veliko različnih ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot iz vseh delov države.

 

Večje ali manjše martinove prireditve bodo konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije, ob tem pa velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje za volanom nimajo kaj početi.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...