Marko Juhant: Starševski SOS

marko-juhant-grega-sasa-1

Marko Juhant: Starševski SOS

Kaj storiti, če otrok sredi trgovine glasno joka, trmari in izsiljuje? Potem se vklopijo “prijazne” prodajalke, ki preverijo, zakaj otrok joka in kje je težava in vas prepričujejo, da vendarle kupite tistega medveda. Vi vztrajate, ampak mu potem tistega medveda čez dva dni kupi babica. Narobe svet! O tem in o drugih težavah, starševskih vprašanjih, pomislekih in težavah pri vzgoji smo tokrat govorili s specialnim pedagogom Markom Juhantom. V studiu Radia Ekspres ga gostimo vsak drugi torek v mesecu.

 

 

Kako ukrepati, kadar otrok izsiljuje z dretjem in jokom? Sašo je zanimalo tudi, ali se morda tega – loputanja z vrati in izgovorov, da jih boli glava, naučijo prav od staršev.

 

 

Katere so še druge tehnike otroškega izsiljevanja poleg joka, dretja in valjanja po tleh?

 

 

Grega je zanimalo, ali so za velikokratno popuščanje otrokom krivi starši starši, ki se otrokom in družinam nočejo zameriti?

 

 

Poklical nas je poslušalec Tine, ki pravi, da se v vsem strinja z Markom Juhantom, tudi glede vpliva babic, vendar je realnost na koncu drugačna. Babicam se popušča, ker jih starši ob današnjem življenjskem stilu pravzaprav potrebujejo. Kaj pravi Marko Juhant?

 

 

Poslušalka Alenka je izpostavila težavo. Pri njih doma oče trdi, da mama otroke ovija v vato, in želi, da so bolj samostojni, mama pa vztraja in jim vedno pomaga pri nalogah ipd. Kaj je prav?

 

 

Sašo je zanimalo, kaj naj stori, ko njena hči izsiljuje ali kaznuje z žalostnim obrazkom. Marko Juhant ob tem pojasni tudi, kako prepoznati prave, iskrene solze.

 

 

Kaj pa storiti, ko se v vašo odločitev, da ne ugodite otrokovi želji, čeprav dela “sceno”, vmeša prodajalka ali druga “prijazna” gospa?

 

 

Poklicala nas je poslušalka, ki pravi, da ima odličen recept za otroški jok in izsiljevanje. Kozarček hladne vode. Kaj na to pravi Marko Juhant?

 

 

Med vprašanji, na katere je odgovoril specialni pedagog Marko Juhant, je bilo tudi vprašanje o tremi. Kaj narediti, če ima otrok veliko tremo?

 

 

Splošen nasvet staršem za primere, ko otrok izsiljuje lahko prisluhnete čisto spodaj. Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...