Kako odpraviti tremo?

marko-juhant-grega-sasa-2

Kako odpraviti tremo?

Se spomnite občutka treme in strahu, ko je bilo treba pred celim razredom na glas prebrati odstavek iz knjige? Ali pa odrecitirati pesem Otona Župančiča? S tremo in velikih strahom pogosto pride tudi odpor, in sicer do šole, do branja, tudi do še pred kratkim treninga gimnastike. O tem, kako prepoznati in se soočiti z otroško tremo, smo se pogovarjali s specialnim pedagogom Markom Juhantom v Ekspresovi družinski svetovalnici.

 

Kdaj se začne trema pri otrocih?

 

Odraslih pogosto rečemo, da neka zdrava trema pa mora obstajati. Ali to velja tudi za otroke?

 

Hči obožuje gimnastiko, rada hodi na trening, uživa v tem, ampak le, dokler mama sedi poleg. Zakaj je tako?

 

Poklical nas je posušalec, ki pravi, da težava ni v sami tremi, pač pa v tem, da preveč hitimo in želimo preveč v kratkem času. Kaj pravi specialni pedagog Marko Juhant?

 

Kako prepoznati tremo in kako se soočiti? Če ima otrok tremo pri branju, ga to lahko odvrne. Naj ga starši k branju in nastopanju še vseeno silijo?

 

Pogosto je za tremo in strah kriva slaba pripravljenost denimo na izpit, neznanje. Je to edini razlog v adolescenci, kriv za tremo?

 

Sašo je zanimalo tudi, ali je prav, da otroka hitro začnemo privajati na tehnologijo, ker jo obvladajo že vsi vrstniki, ali je bolje počakati na šolo?

 

Kako pomembno vlogo imajo pri premagovanju treme učitelji in kako pomembno starši?

 

Vsi dobro poznamo neprijeten občutek, ko ti nekdo gleda pod prste. Kako se losati takšne treme, svetuje Marko Juhant:

 

Splošen nasvet staršem za primere, ko otrok izsiljuje lahko prisluhnete čisto spodaj. Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...