Mango za ljubezen

Mango za ljubezen

Zakaj jesti sadje in zelenjavo? Zakaj pa ne! Tu vam ponujamo 12 razlogov, zakaj poseči po posameznih sadežih ali sokovih, ki jih vsebujejo. V aprilu si lahko na Radiu Ekspres tudi prislužite paket sokov 100% Natural Selection Dana ali letno zalogov izdelkov Dana. Več o igri izveste na www.radioekspres.si.

 

JABOLKO – za vitalnost in mladost

 

jabolkoJabolko krepi srce in ožilje ter varuje pred rakom. Pospešuje presnovo in odvaja vodo iz telesa. Redno uživanje več­jih količin jabolk pomaga pri razstrupljanju in regeneraciji organizma. Največ koristnih sestavin je v lupini, ki je običajno bolj ali manj bogata z ostanki različnih pesticidov.  Posamezne sorte jabolk lahko vsebujejo do 40 mg vitamina C na 100 g sadeža. Vsebujejo veliko sad­nih kislin, topno vlaknino pektin in okoli 10 odstotkov sladkorjev. Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje, so najpomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Vsebuje pa tudi jod, ki ga je največ v peščišču.

 

MARELICA – za lepo in svetlečo polt

 

marelicaMarelice so nizkokalorične, a bogate z vitamini A, B2, B3 in C ter z naravnimi sladkorji. Marelice izboljšujejo možganske funkcije, saj imajo veliko magnezija in fosforja. Ta elementa prav tako pomagata pri uravnavanju krvnega tlaka. Ker vsebujejo veliko vitamina A, pozitivno vplivajo na oči in skrbijo za lepo kožo. Sok marelic zmanjšuje želodčno kislost in blaži napetost. 100 gramov svežih sadežev telesu zagotovi tolikšno količino železa kot 250 gramov svežih jeter. 150 mililitrov naravnega soka iz marelic pokrije dnevne potrebe organizma po karotenu.

 

 POMARANČA – za poživitev telesa

 

pomarančaPomaranča vsebuje veliko vitaminov, bogata je zlasti z vitaminom C, vitamini B skupine, beta karotenom, flavonoidi, kalcijem, magnezijem, silicijem in s sadno kislino. Pomaranče deluje čistilno na telo, njen učinek po prebavi je bazičen, čisti sečne in prebavne poti, krepi sluznice in pospešuje izločanje sluzi. Povečuje zbranost, krepi vezno tkivo in tanjša maščobne obloge.

 

 

 

ANANAS – za ohranjanje telesne teže

 

ananasAnanas je bogat z vitaminoma A in C, ki sta močna antioksidanta. Ananas  je prepojen z vlakninami, manganom, ki je pomemben za trdnost kosti, spodbujanje prebave, poleg tega pa zdravi bolečine in vnetja. Od mineralov so v njem najbolj zastopani kalcij, fosfor, magnezij, železo, natrij in kalij. Med encimi pa je za zdravilne učinke ananasa najbolj zaslužen bromelain. Ta med drugim želodcu pomaga mehčati hrano in zavira rast rakavih celic.

 

 

 

HRUŠKA – naravno zdravilo proti zaprtju

 

hruškaHruška vsebuje okoli 12 odstotkov sladkorjev, nekatere sorte celo nekoliko več. Zrela hruška vsebuje trikrat več fruktoze kot glukoze. V hruški so v manjših količinah tudi vitamin C, E in A ter vitamini B kompleksa. Hruška vsebuje prehranske vlaknine (do 4 g na 100 g neolupljenega sadeža), ki pospešijo prebavo in zmanjšajo tveganje za razvoj srčno-žilnih obolenj in povišanega holesterola. Vsebujejo veliko vode (80 – 92 %). V njej so raztopljeni sladkorji, rudnine, vitamini, organske kisline, pektini in aromatične snovi.

 

BANANA – zmanjšuje škodljive učinke stresa

 

banana1Banana vsebuje zelo malo maščob, je pa bogate z vitamini A, B1, B2, B6, C in D ter vsebuje veliko kalija, magnezija, kalcija, fosforja, železa, joda in klora. Zaradi svoje sestave ima nekatere ugodne učinke na počutje:  deluje preventivno pri visokem krvnem tlaku, z njimi razstrupljamo telo in zdravimo želodčno sluznico. Z bananami krepimo imunski sistem, pomagajo pri slabem spanju, pomirjajo živce, znižujejo holesterol in krepijo ter obnavljajo celice. Banane imajo v sebi malo naravnega sladkorja, zato je z njimi mogoče celo hujšati. Pomagajo pri glavobolu in slabosti.

 

BRESKEV – za energijo in mladost

 

breskevBreskev vsebuje veliko kalcija, fosforja, kalija, provitamina A, vitamine skupine B, vitamin C in folne kisline. Breskev vsebuje veliko niacina in mineralov, kateri izboljšujejo razpoloženje in odpornosti. Breskev velja za naravno odvajalo. Dobro deluje na prebavo, preprečuje zastajanje vode ter čisti ledvice in sečni mehur. Pripomore k zmanjšanju slabokrvnosti in črevesnih obolenj.  Breskve uvrščamo med pomlajevalno sadje, saj neguje kožo in ji vrača sijaj. 

 

 

JAGODA – vsi jo imamo radi

 

jagodaJagode so odlične proti spomladanski utrujenosti, razstrupljajo telo, krepijo imunski sistem in znižujejo krvni tlak.  Jagode vsebujejo veliko vitamina C in vitamina A, vlaknin, železa in folne kisline, pa tudi natrij, kalij, mangan, kalcij… Jagode naj bi ščitile možgane in upočasnile njihov proces staranja, povečale zmožnost učenja in izboljšale gibalne sposobnosti. Torej res ni razloga, da bi dvomili, saj že ko jo vidimo, je dovolj, da nam pričara nasmeh na obraz.

 

 

VIŠNJA – za mirno spanje

 

visnjaVišnje pripadajo skupini živil, ki vsebujejo največ antioksidantov. Bogate so z antociani, močnimi antioksidanti, ki jim daje značilno temno rdečo barvo. Antociani imajo močne protivnetne lastnosti in 20 višenj dnevno lajša bolečine kot aspirin ali ibuprofen. Višnje vsebujejo znatne količine melatonina, naravnega antioksidanta, ki pomaga upočasniti proces staranja in sodeluje pri regulaciji spanja.  Višnje pripomorejo tudi k zmanjšanju celotne telesne mase, zmanjšanju telesne maščobe in znižanju ravni holesterola v krvi.

 

ČRNI RIBEZ – moč narave proti revmi

 

crni ribezČrni ribez je doma v srednji in severni Evropi. Črni ribez nima posebnih škodljivcev in bolezni in je ena redkih vrst sadja, ki jo brez težav vzgajamo brez pomoči kemije. Vsebuje tri do petkrat več vitamina C od limon, veliko vitamina E, antocianska barvila in številne minerale: kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo, baker, mangan, krom, cink, molibden, kobalt, nikelj, krom, fluor, selen, silicij idr.  Črni ribez je tudi bogat z niancinom, ki zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Hkrati pa je pomemben za zdravo, gladko in sijočo kožo, kar pripomore zadostna vsebnost vitamina E v sadežu.

 

BOROVNICA – za boljše ravnotežje

 

No titleV tradicionalni evropski medicini se plodovi borovnice uporabljajo že skoraj tisoč let. To je predvsem zaradi velike vsebnosti vitaminov, mineralov ter polifenolov jih imenujemo tudi »super sadež«. Večja količina zaužitih svežih plodov deluje kot odvajalo, medtem ko suhe borovnice poznamo kot zapiralo. Borovnice so dragocen vir vitaminov A, B in C, železa in kalcija. Zaradi antioksidativnega učinka upočasnjujejo procese staranja, zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter tudi za nastanek raka. Delujejo na izboljšanje koordinacije in ravnotežja.

 

ČRNO GROZDJE – za zaščito celic in telesno moč

 

črno grozdjeGrozdje spada med najstarejše vrste sadja, ki jih je začel gojiti človek. Grozdje vsebuje dragocene sestavine, kot je grozdni sladkor, ki hitro preide v kri in daje energijo, beljakovine, aromatične substance, vitamine skupine B in vitamin C  ter minerale (kalcij, kalij, fosfor), ki predstavljajo pomembne sestavine za možgane, zobovje in kosti. Črno vsebuje tudi veliko bioflavonoidov, antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo telo pred rakom in boleznimi srca in ožilja.

 

MANGO – za ljubezen

 

mangoMango je eden najbolj priljubljenih tropskih sadežev pri nas, saj poleg tega, da je okusno sadje, vsebuje tudi veliko vitaminov, kot so provitamin A, vitamini B3, B5, B6, C ter E in minerale baker, mangan, magnezij, kalij in cink. Mango pomaga pri izboljšanju prebave, pri vročinski kapi, pri diabetesu, znižuje holesterol, koristi vidu, alkalizira telo, krepi imunski sistem, neguje kožo in izboljša spolno življenje. Mangu zaradi vseh dobrih lastnosti pravijo tudi »kralj poletnega sadja«.

 

 

Vir: Dana, proizvodnja in prodaja pijač, d.o.o.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...