Mame preveč komplicirajo

Marko Juhant & Brigita Potocki
otroci

Mame preveč komplicirajo

September bo za marsikatero družino pomenil prelomnico; nekateri otroci bodo prvič vstopili v vrtec, šolo ali drugače zaključili eno od poglavij otroštva. Če se osredotočimo na vrtec – za mnoge otroke je situacija, v kateri so dalj časa ločeni od staršev, precej stresna. Ob slovesu jokajo, kričijo, se ne umirijo. Ampak ste kdaj pomislili, da so v resnici za to krivi starši? Še največkrat mame? Tudi o tem smo govorili ob tokratnem gostovanju specialnega pedagoga Marka Juhanta v našem studiu.

 

Brigita in Marko Juhant sta za začetek razrešila najbolj osnovno vprašanje: Vrtec – da ali ne?

 

 

Pri kateri starosti je priporočljivo, da gre otrok v vrtec?

 

 

Koliko dni naj bi trajalo uvajanje v vrtec? Pri večini traja 2, 3 dni, nekateri pa ga raztegujejo na teden ali celo mesec dni.

 

 

Poslušalka Olga je Juhantu zastavila vprašanje, ali je bolje, da otroka v vrtec uvajajo očetje, ker preprosto manj “komplicirajo”?

 

 

Kaj pa če otrok ob oddaji v vrtcu joka cel mesec – kaj naj naredijo starši ali vzgojitelji v tem primeru?

 

 

Poklicala nas je tudi poslušalka Gogi, ki bo septembra prvič vpisala svojega otroka v vrtec, in sicer šele pri starosti petih let. Zanimalo jo je, kako naj se sama prvega septembra obnaša.

 

 

Nekateri pravijo, da je navajanje na vrtec celo težjo kot prvi vstop v šolo. Se specialni pedagog Marko Juhant strinja s tem?

 

 

Nekatere starše skbi tudi, ali bo otrok lahko v homogeni skupini, oz. so mnenja, da je to za otroka najboljše. Pa to res drži?

 

 

Sin poslušalke Simone je tik pred menjavo vrtca. Prijateljica ji je svetovala, naj za prehodno obdobje menjave otroka vzame iz obstoječega vrtca, da ne bo prehod iz enega v drug vrtec preveč stresen. Zanimalo jo je, ali je to smiselno.

 

 

Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...