Ljubljana po kakovosti življenja na 76. mestu

ljubljanski-grad-ljubljana

Ljubljana po kakovosti življenja na 76. mestu

Dunaj ostaja mesto z najboljšo kakovostjo življenja. Že osmo leto zapored se je zavihtel na vrh lestvice kakovosti življenja, ki jo pripravlja mednarodno svetovalno podjetje Mercer. Ljubljana je letos med 231 mesti ponovno zasedla 76. mesto, ki si ga deli z južnokorejsko prestolnico Seul.

 

Kje se najbolj splača živeti?

Dunaju sledijo Zürich, Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, in Koebenhavn, deseto mesto pa si delita Sydney in Basel, ki je tudi edina novost med top 10. Med evropskimi mesti so visoko uvrščena še Amsterdam (12. mesto), Berlin (13. mesto), Bern (14. mesto), Hamburg (19. mesto) in tudi Bruselj (27. mesto), ki pa je zaradi terorističnih napadov in varnostnih problemov v primerjavi z lani izgubil šest mest.

 

Mesta nekdanje Jugoslavije

Ljubljana je med mesti nekdanje Jugoslavije, ki so se uvrstila na lestvico, najvišje na lestvici – Zagreb je na 98. mestu, Beograd na 138. mestu, Sarajevo na 159. mestu in Skopje na 161. mestu. Medtem ko sta Ljubljana in Zagreb ohranili svojo uvrstitev z lanskega leta, je Beograd skočil za tri mesta.

 

V teh mestih nočete živeti

Med evropskimi mesti so najnižje na lestvici uvrščeni Sankt Peterburg in Tirana (176. mesto) ter Minsk (189. mesto). Mercer lestvico sestavlja na podlagi 39 kriterijev, upošteva pa tako socialne in ekonomske vidike, trajnostni razvoj, dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko in okoljsko politiko, varnost, javni prevoz kot tudi ponudbo na področju kulture, gastronomije in športa.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...