Ljubljana izgublja nekaj zelenja

Drevesa

Ljubljana izgublja nekaj zelenja

Leteči reporter Radia Ekspres, Sašo, tokrat o zelenju v Ljubljani. Letos bodo obžagali 2500 dreves, posekali jih bodo 300. Začeli so že z 29-timi kostanji v Jakopičevem drevoredu, nadaljevali bodo na ulici Goce Delčeve. Kje bodo žagalli naprej, za zdaj še ni znano.

 

Vodja delovne enote Zelene površine pri ljubljanjski Snagi, Matjaž Karner, pravi, da gre za neizogibno odločitev. »Odločitev je v prvi vrsti sprejeta zaradi varnosti občanov. Drevesa, ki jih bomo odstranili, so ali bolna ali pa drugače poškodovana.« Ker obstaja nevarnost, da bi se taka drevesa podrla, jih bodo posekali.

 

Občani imajo do odločitve mešane občutke. So tudi takšni, ki ji nasprotujejo. Toni: »Za vsako drevo se mi zdi katastrofalno, če ga posekamo. Tudi če je staro in bolno. Naj odsluži svoje. Preden bo zrastlo novo drevo, lahko traja desetletja…«

 

Matjaž Karner tudi sam opaža, da zavest do ohranjanja dreves narašča. »Tudi naša zavest je takšna, da vsako drevo ohranimo, če se le da. Vendar pri vseh pač ne gre.« V Snagi bodo zato podrta drevesa zares nadomestili z novimi. V Jakopičevem drevoredu bodo posadili od 6 do 7 metrov visoke kostanje.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...