Ljubezen v Parizu stane veliko

pariki most klju?avnice1
pariki most klju?avnice2

Ljubezen v Parizu stane veliko

Verjetno ste ob naslovu najprej pomislili na navite cene v prestolnici ljubezni, ki večini romantikov sicer ne preprečijo, da bi si izkazovali ljubezen in tam skupaj preživljali čudovite počitnice. V resnici bolj kot zaljubljence “ljubezen v Parizu” stane pariške oblasti.

 

Zaljubljenci v znamenje večne predanosti še vedno zaklepajo ključavnice na mostove in jih s tem tudi ogrožajo. Junija lani so morali z mostov zaradi varnosti odstraniti več sto tisoč ključavnic – tudi z znamenitega Pot des Arts, ki se je pod težo ključavnic delno zrušil.

 

Namesto žičnate mreže so tam namestili akrilne plošče. Vendar pa to ni ustavilo zaljubljencev, ki so se zgolj preusmerili k drugim mostovom – še posebej k najstarejšemu, več kot 400 let staremu Pont Neuf.

 

Namestnik pariškega župana Bruno Juillard je zato napovedal, da bodo namestili table, ki bodo v francoščini in angleščini sporočale: “Brez ključavnic, Pariz se vam zahvaljuje,” in “Najdite drugačen način za izkazovanje ljubezni.”

 

“Želimo, da Pariz ostane prestolnica romantike in ljubezni, da ljubimci z vsega sveta pridejo v Pariz. Je zelo romantično mesto, še posebej reka Sena, a hkrati moramo zaščititi dediščino,” je poudaril Juillard.

 

Zaljubljenci imajo navado na mostove zakleniti ključavnico s svojimi začetnicami, ključ pa vreči v vodo, tako da ljubezni ne bi mogel nihče razdreti. Od kod ritual izvira, ni jasno, se je pa v zadnjem obdobju razširil po vsej Evropi ter celo do maroškega Marakeša in do Kitajske.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...