Legenda, ki nam je s stripi polepšal otroštvo

Miki Muster
lakotnik

Legenda, ki nam je s stripi polepšal otroštvo

Predsednik Borut Pahor je s srebrnim redom za zasluge odlikoval Mikija Mustra za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa. Muster je animator, ilustrator, stripar, karikaturist, kipar, novinar in filmski režiser.

 

Najbolj popularni pa ostajajo njegovi stripi. Prvega je narisal še v obdobju stalinizma, njegov najbolj slaven stripovski junak Zvitorepec pa je nastal v sivih časih informbiroja. Pozneje sta se mu pridružila še Trdonja in Lakotnik.

 

Muster pravi, da se po tem odlikovanju ne počuti ravno kot kak olimpijski zmagovalec, da bi skakal od veselja, priznava pa, da je priznanje lepo. »Saj sem dosti tudi garal,« dodaja.

 

Voditelj Tomaž Okorn ga je vprašal tudi za nasvet za tiste, ki bi, tako kot on, radi postali karikaturisti. In Muster odgovarja: »Če hočeš uspeti v tem poklicu, moraš delati noč in dan.« Na kaj mora biti še pozoren? Poleg tega, da mora biti dober, mora »paziti, da ne žali, da torej kritiza delo in dejanja osebe ter hkrati da ne želi osebe, ki jo riše.«

 

Kateremu svojemu liku je najbolj podoben? Pravi, da vsakemu malo. Pa Pahor? Izveste na spodnjem posnetku.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...