Led Zeppelin plagiatorji?

Led Zeppelin - Press Conference
Led-Zeppelin1

Led Zeppelin plagiatorji?

Rockerskim legendam očitajo, da je plagiat njihova verjetno največja uspešnica vseh časov Stairway to Heaven. Podobna naj bi bila instrumentalni skladbi Taurus skupine Spirit iz leta 1968.

 

Kdo ima prav, odloča sodišče v Los Angelesu. Odvetnik skupine Led Zeppelin mu je seveda predlagal, da tožbo zavrže. Ustanovitelja skupine pevec Robert Plant in kitarist Jimmy Page ter Warner Music menijo, da tožilstvo po treh dneh zaslišanj ni uspelo dokazati svojih trditev.

 

Tožbo zaradi kršenje avtorskih pravic je proti skupini vložil pooblaščenec sklada, ki skrbi za glasbeno zapuščino pokojnega kitarista in enega od ustanovnih članov skupine Spirit Randyja Craiga Wolfea. Michael Skidmore vztraja, da bi morali Wolfea upoštevati kot soavtorja uspešnice.

 

Trdi tudi, da so pesem Stairway to Heaven napisali po tem, ko so slišali instrumentalno skladbo Taurus skupine Spirit. Imeli naj bi celo več priložnosti za to, saj naj bi skupini konec 60. let skupaj nastopali.

 

Na sodišču so Led Zeppelin to zanikali in poudarili, da je raba padajočega kromatičnega sosledja štirih akordov pogosta v glasbeni industriji in dodali, da je v ospredju obravnave zgolj uvod v obe skladbi, ki naj bi bil sporen, zanemarjen pa preostanek velike uspešnice.

 

Obema lahko prisluhnete spodaj:

 

 

 

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...