Kurt Cobain bi praznoval abrahama

Kurt Cobain

Kurt Cobain bi praznoval abrahama

Nekdanji frontman Nirvane Kurt Cobain bi danes praznoval 50. rojstni dan. Glasbena legenda ostaja v spominu ljubiteljev rocka in grungea z uspešnicami, kot so Smells Like Teen Spirit, Come As You Are in Lithium. Ob 50. obletnici njegovega rojstva so pripravili ekskluzivno dobrodelno dražbo preko eBaya, na kateri je do 26. februarja naprodaj njegova kitara Hagstrom, model Blue Sparkle Deluxe, ki jo je kupil leta 1992.

 

Kurt Donald Cobain je že od majhnega oboževal Beatle, kmalu pa odkril tudi trši rock in skupine, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath in Kiss. Že kot najstnik je spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana.

 

Nirvana je svoj prvi album, naslovljen Bleach, izdala leta 1989, svetovno slavo pa jim je prinesel album Nevermind iz leta 1991, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. S tem albumom se je širša javnost prvič seznanila z žanrom grunge. Pozneje so izdali še tretji studijski album z naslovom In Utero. Nekaj albumov je izšlo še po Cobinovi smrti, med njim leta 1994 plošča Unplugged in New York, ki velja za enega najboljših akustičnih albumov.

 

Skupina je nazadnje nastopila 1. marca 1994 v Münchnu, predzadnji koncert pa izvedla 27. marca v ljubljanski hali Tivoli.

 

Cobaina so samomorilske misli preganjale dlje časa. Življenje si je naposled vzel aprila leta 1994 doma v Seattlu. Pustil je poslovilno pismo, ki ga je pozneje oboževalcem prebrala njegova soproga, pevka Courtney Love.

Video

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...