Koliko ur spanca potrebujejo otroci?

spanje

Koliko ur spanca potrebujejo otroci?

Obeležujemo svetovni dan spanja, ki letos poteka pod geslom Ko je spanje urejeno, je za zdravje in srečo poskrbljeno. V sodobni družbi motnje spanja prizadene tudi do tretjino ljudi. Med 85 vrstami motenj so najpogostejše nespečnost, motnje dihanja med spanjem ter sindrom nemirnih nog in periodičnih gibov udov v spanju.

 

Pomanjkanje spanja kratkoročno in dolgoročno pomembno škoduje zdravju. Poleg tega povzroči številne zdravstvene težave, kot so debelost, sladkorna bolezen, oslabljen imunski sistem in celo nekatere oblike raka. V raziskavah so dokazali, da je pri bolnikih z nespečnostjo več primerov depresije, anksioznosti in psihoze kot pri ljudeh, ki te težave nimajo.

 

Ekspresova reporterka Laura se je z dr. Barbaro Gnidovec Stražišar, dr. med., na Pediatrični kliniki v Ljubljani pogovoarjala o motnjah spanja pri otrocih. Med drugim jo je zanimalo tudi, ali je lahko pogosto govorjenje med spanjem pokazatelj katere od motenj spanja, prav tako smrčanje. Več izveste na posnetku.

 

Koliko spanja potrebujejo otroci? Novorojenček prespi približno dve tretjini dneva, v naslednjih mesecih pa se njegova potreba po spanju postopno zmanjšuje na 14–15 ur na dan. Otrok v starosti 10–12 let še vedno potrebuje okoli deset ur spanja na dan, v najstniškem obdobju pa se trajanje spanja postopno skrajša na osem ur, kolikor v povprečju spimo tudi odrasli.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...