Koliko kg kave spijete?

Kava

Koliko kg kave spijete?

Poraba kave v Sloveniji se iz leta v leto povečuje, zvišujeta pa se tudi tako cena na kilogram pražene mlete kave kot skodelice črne kave, je ob svetovnem dnevu kave, 1. oktobra, sporočil statistični urad. Lani so pobudniki, tj. Mednarodna organizacija za kavo, dan obeležili v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, ki ga je spremljal prvi globalni forum o kavi s ciljem promocije industrije kave in krepitve sodelovanja med državami pridelovalkami in porabnicami kave.

 

Član slovenskega gospodinjstva je leta 2012 povprečno porabil 3,5 kilograma prave kave ali njenih nadomestkov, potem ko je je leta 2000 v povprečju porabil 3,1 kilograma. Po navedbah organizacije Euromonitor International pa je poraba kave v Sloveniji v zadnjih nekaj letih še narasla, saj se je Slovenija leta 2014 po porabi kave na prebivalca uvrstila na peto mesto na svetu, je poročal spletni portal ameriške mreže CNN. Največ kave so po njihovih podatkih predlani spili na Finskem, kjer je kavoljub v povprečju porabil 9,9 kilograma kave. Sledile so Švedska, Nizozemska, Norveška in Slovenija.

 

Kava se medtem v Sloveniji tudi draži. Za kilogram pražene mlete kave je bilo lani po podatkih statističnega urada treba odšteti v povprečju osem evrov, za skodelico črne kave pa v povprečju 1,20 evra. V primerjavi z letom 2003 se je kilogram pražene mlete kave podražil za 12,5 odstotka, skodelica črne kave pa za 69 odstotkov.

 

Največ kave po podatkih Evropske federacije za kavo na mednarodnem trgu pridelajo v Braziliji, Vietnamu in Indoneziji. Države članice EU sodijo med večje porabnice. Lani so je uvozile za 14,3 milijarde evrov. Slovenija nekaj kave tudi izovzi, lani za 14,4 milijona evrov oz. 2,8 milijona ton, veliko večino na Hrvaško in v Italijo.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...