Ko starša ne živita več skupaj

locene-druzine
Marko Juhant & Brigita Potocki

Ko starša ne živita več skupaj

Ob vsakih tisoč sklenitev nove zakonske zveze se v Sloveniji zgodi 411 ločitev, pravi statistika. Ločitev je ena od najhujših reči, ki se lahko zgodi otroku. Pomembno je predvsem, da ta ne dobi občutka krivde, češ, da se je ločitev zgodila zaradi njega oz. nje. Kdaj in kako otroku sploh pojasniti, da mama in oče ne bosta več živela skupaj? O tem se je voditeljica Brigita Potočki pogovarjala s specialnim pedagogom Markom Juhantom. Njegovim nasvetom lahko prisluhnete spodaj.

 

Kdaj je najboljši čas oz. bolj primeren čas, da otroku starši povedo, da mama in oče ne boste več živela skupaj?

 

Kako pa naj recimo mama pove, da ima drugega in da z očetom ne bosta več živela skupaj?

 

Katere so najpogostejše napake, ki jih starši, ki se ločujejo, naredijo v odnosu do otroka?

 

Mame ali očetje se pogosto skušajo oddolžiti ali pa se med prazniki prikupiti otroku, ki ne živi pri njem/njaj, zato mu kupijo še bogatejša darila. Je to prav?

 

Poklicala nas je tudi poslušalka Alenka, ki pravi, da se ne strinja s tem, da o ločitvah govorijo tudi osnovnošolski učbeniki. Kaj pa pravi Marko Juhant?

 

Omenili ste otroško slikanico “Zakaj Lunina vila in Sončni princ ne živita skupaj?”, ali tudi sami pripravljate kakšno knjigo o tej temi?

 

Slej ko prej se zgodi, da otrok svojemu nebiološkemu očetu ali mami (novemu partnerju) reče, da tega pa ne bo storil, ker ni njegov oče oziroma mama. Kako ukrepati v takem primeru?

 

Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...