Nagrada za pospravljeno sobo?

marko juhant 3

Nagrada za pospravljeno sobo?

Vsak mesec v studiu Radia Ekspres gostimo specialnega pedagoga Marka Juhanta. Tokratna tema pogovora so bile otrokove dolžnosti in zadolžitve, pri čemer je Juhant opozoril, da starši velikokrat preveč popuščajo in pomagajo otrokom. Pogovoru z njim lahko prisluhnete spodaj.

 

Smiselno in potrebno je, da otroke vključimo v hišna in druga opravila. Kako naj ta dela in zadolžitve porazdelimo?

 

 

Kako naj se starš odzove in kaj stori, če mu otrok ob vsaki zadani nalogi, npr. pospravi čevlje, zavija z očmi in protestira?

 

 

Nekateri otroka nagradijo za opravljeno delo, na primer s plačilom za opran avto ali posesano dnevno sobo. Je to smiselno?

 

 

Poslušalec Jože je izpostavil, da njegovega 3,5 starega vnučka mama še vedno doji. Zanimalo ga je, ali je običajno in kdaj prenehati?

 

 

Poslušalka Zofija je izpostavila težavo vnučka, ki še vedno občasno kaka v hlače, ritke pa noče obrisati. Zanalo jo je, kako ustaviti to težavo?

 

 

Poslušalec Bernard je izpostavil, da težave ostajajo tudi pri starejših “otrocih”. Zanimalo ga je, kako spremeniti navade 30-letnika, ki še vedno rad uživa v hotelu mama?

 

Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...