Kje je meja med neuboganjem in motnjo?

marko juhant 2

Kje je meja med neuboganjem in motnjo?

Vsak mesec specialni pedagog Marko Juhant odgovarja na vaša vprašanja o vzgoji, izobraževanju, odraščanju, igri in drugih temah, povezanih z otroki. Prisluhnete mu lahko vsak drugi torek v mesecu med 10. in 11. uro na 106,4 in 106,1 Radiu Ekspres.

 

Tokratna osrednja tema je bilo vprašanje, kje je meja med razvajenostjo oz. neuboganjem in motnjo. Kako ju ločimo?

 

 

Poslušalka iz Kamnika pravi, da ima sina, starega 16 let, ki ima ADHD motnjo in disleksijo. Oče se zanj ne briga, fant pa je problematičen, nesramen, si ne pusti ukazovati. Poslušalko zanima, kako naj ga motivira in kaj naj stori, ko “pade ven”.

 

 

Zakaj se disleksija pokaže šele v šestem razredu?

 

 

Ali je disleksija dedne, je zanimalo poslušalca Bernarda iz Ljubljane.

 

 

Katarina iz Mengša ima dekleti, stari 7 in 3,5 leta, ki se velikokrat prepirata. Mlajša tudi udari in obratno. Velikokrat ju pošlje vsako v svojo sobo, vendar vselej to ne deluje. Sprašuje, kaj naj stori:

 

 

Nataša iz Ljubljane pravi, da ima šestletnega sina, ki ima od sredine leta velik strah, da bo ostal sam. Vsako jutro preverja, kdaj ga bo prišla iskat. Če zamudi, pade v jok, ne želi sodelovati v šoli in čaka s pripravljeno torbo pred vrati. Sprašuje, kako pristopiti k takšnemu vedenju.

 

 

Pred naslednjim gostovanjem Marka Juhanta v našem studiu nas bo že obiskal sv. Miklavž, ki je v številnih družinah le eden od dobrih mož. Kako je z obdarovanjem otrok?

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...