Najbolj požrešni gospodinjski aparati

zarnica

Najbolj požrešni gospodinjski aparati

Svetovni dan varčevanja z električno energijo je. Voditelj Tomaž Okorn se je pri Danijelu Vuku s Petrolovega oddelka za energetske rešitve pozanimal, kako lahko številko na položnici za elektriko znižamo.

 

Najprej je dobro vedeti, kateri gospodinjski aparati so najbolj »požrešni«. To so predvsem štedilniki, hladilniki, mikrovalovne pečice, električni bojlerji, tudi električni radiatorji … Skupno so to predvsem tisti uporabniki elektrike, ki elektriko pretvarjajo v toploto.

 

Nekaj malega pokurijo tudi aparati, ki jih držimo na »stand-by«, na primer televizor, kjer tista rdeča lučka sveti tudi takrat, ko nas ni doma. Če bi ga ugašali in še nekaj temu podobnih aparatov, bi lahko prihranili od 9 do 18 odstotkov energije!

 

Porabo elektrike v gospodinjstvu lahko zelo natančno spremljate tudi prek MonitELa, tj. napravica, ki vam omogoča, ne le da spremljate skupno porabo ali porabo po aparatih, ampak v primeru, da doma pozabite prižgano luč, jo iz službe prek spletne aplikacije lahko tudi izklopite.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...