Kako varčujemo Slovenci?

Hranilnik - var?evanje

Kako varčujemo Slovenci?

Danes je svetovni dan varčevanja. Obeležujemo ga že od leta 1924, ko so se v Milanu zbrali predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav ter z razglasitvijo svetovnega dneva varčevanja posameznike in gospodarske družbe opozorili na pomembnost varčevanja. To je aktualno tudi danes, pa čeprav so obrestne mere zelo nizke.

 

Statistični urad RS ugotavlja, da so slovenska gospodinjstva po stopnji varčevanja na tretjem mestu med državami članicami EU. V letu 2015 so privarčevala 14,8 % bruto razpoložljivega dohodka. Višji je ta odstotek le še na Švedskem (18,7 %) in v Nemčiji (17 %). Na zadnji mesti lestvice pa sta se uvrstila Ciper in Latvija, ki sta imeli celo negativno stopnjo varčevanja. 

 

Slovenci najpogosteje varčujemo s pologi denarja na bančne račune, kar kaže, da nismo pripravljeni veliko tvegati. V Banki Slovenije poleg tega opažajo tudi vse manjše zanimanje za daljše vezave, zato tudi zapadle vezane vloge le pretvorijo v vpogledne. 

 

Na to vplivajo predvsem zelo nizke depozitne obrestne mere tako v Sloveniji kot tudi v evrskem območju. Še v letu 2013 so bile obrestne mere za dolgoročne vloge v Sloveniji enkrat višje kot v preostalih državah z evrom, zdaj pa so že izenačene in dosegajo novo dno. Prav tako se še naprej znižujejo obrestne mere za kratkoročne vloge.

 

In kako varčujete v vašem gospodinjstvu?

 

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...