Kako si zadati novoletne zaobljube?

Kako si zadati novoletne zaobljube?

Novoletne zaobljube oz seznam želja si damo sami sebi, da bomo želene dolgoročne cilje dosegli. Novo leto predstavlja nov začetek. 

 

Če poenostavimo! Novoletne zaobljube so zastavljene želje, napisane na list, kaj želim v novem letu spremeniti, doseči in izboljšati. V resnici pa niso nič drugega kot boljše ali slabše postavljeni dolgoročni cilji.

 

In kako postaviti dobro zaobljubo? Te naj bodo specifične. Natančno opredelite, kaj pomeni »biti bolj srečen«, »uživati življenje« ali »biti fit«. Poskušajte biti čim bolj specifični, kaj želite doseči ali spremeniti. Poleg zaobljub si postavite tudi jasne kratkoročne cilj, ki vas bodo vodili do uresničitve zaobljube. Ne pretiravajte. Lahko popišete ves list, kaj vse so vaše zaobljube, a ko boste delali plan doseganja in kratkoročne cilje, se usmerite na maksimalno tri zaobljube na enkrat. Ko boste te tri dosegli, lahko nadaljujete po seznamu. Ena najpogostejših napak je ravno ta, da želimo dosečivse na enkrat, vse bi na hitro in vse povprek. Izid takšnega načina doseganja ciljev pa je ravno obraten od želenega. Ne uresničimo nobene zaobljube. Naj bosta naši vrlini postopnost in vztrajnost. Zaobljube naj bodo merljive. Tako boste lažje preverjali, ali zaobljube dosegate. Namesto »Rad bi bil aktiven in fit«, raje napišite, kolikokrat na teden boste tekli ali hodili na fitnes. Trikrat? Ali za koliko bi želeli shujšati. Super, to je merljivo. Zaobljube naj bodo dosegljive in realne. Kritično razmislite, ali je cilj resnično dosegljiv. Razmislite, ali je zaobljuba relevantna. Ali si cilj resnično želite doseči, ali ste ga napisali le zato, ker se to pričakuje od novoletnih zaobljub.

 

Razmislite, ali zaobljubo postavljate zaradi sebe ali zaradi drugih. Zaobljube nujno časovno opredelite. Kdaj boste začeli hoditi na fitnes, točno kateri ponedeljek. Do kdaj želite cilj doseči? 

 

Še to….Preden začnete pisati novoletne zaobljube, dobro razmislite o vseh 10 točkah. Zaobljube si zapišite, naredite plan akcije, nato pa odločno in vztrajno cilju na proti. In ne le prvi mesec, tudi vse naslednje, da boste drugo leto končali v statistiki 8 % ljudi, ki zaobljubo izpolnijo.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...