Kako očistiti madež vina?

Rde?e vino 1

Kako očistiti madež vina?

Slovenec je v zadnjem tržnem letu v povprečju popil 43 litrov vina. Se vam zdi veliko? Statistični urad RS danes razkriva še, da je bila stopnja samooskrbe z vini 91-odstotna. Bela vina predstavljajo 69 odstotkov skupne proizvodnje vin v Sloveniji, glede na kakovost pa prevladujejo vina z zaščiteno označbo porekla.

 

Kar nekaj vina je verjetno pristalo na tekstilu

In kaj storite, ko se žlahtna kapljica razlije po tekstilu, kako odstranite madež vina? Na spletu lahko najdemo kar nekaj namigov. Nekateri priporočajo, da madež vina očistite s pomočjo sredstva za čiščenje stekel in krpe (ki ni obarvana), spet drugi s sodo bikarbono, glicerinom, zasledimo lahko celo nasvet, da rdeč madež polijemo s kozarcem belega vina, ki nevtralizira rdečo barvo, za tem pa lahko tekstil operemo kot običajno. Hm.. Resnčno?

 

Če madež opazite šele naslednje jutro, prt za eno noč položite v zmrzovalnik, da se rdeče vino skristalizirala, madež naj bi nato med pranjem sam izginil. In za konec eden najpogostejših in najpreprostejših nasvetov, s katerim vsaj na videz res ne morete “zgrešiti”: Svež madež potresite soljo, pustite delovati, zdrgnite z limoninim sokom in izperite. Srečno!

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...