Kako komunicirati s pubertetniki?

gostovanje
marko juhant 3

Kako komunicirati s pubertetniki?

O puberteti in “težavah”, povezanih z njo, smo se pogovarjali s specialnim pedagogom Markom Juhantom. Brigita ga v oddaji Ekspres med delom gosti vsak drugi torek v mesecu med 10. in 11. uro. Vprašanje mu lahko zastavite po e-mailu ali v času oddaje pokličete na 01 5000 000. Tokrat, kot rečeno, sta govorila o najstnikih in komuniciranju z njimi.

 

Kaj je sploh to puberteta?

 

 

Puberteto se da razložiti tudi fiziološko, kajne? Raziskave kažejo, da možgani potrebujejo določen čas, da dozorijo …

 

 

Težave v času pubertete pričakovane in povsem običajne, vendar bo na mestu vprašanje: Je puberteta res prepogosto le izgovor za neprimerno obnašanje najstnikov?

 

 

Kako naj starši komunicirajo z uporniškimi najstniki in ali kaznovanje v smislu prepovedi pri najstnikih še deluje?

 

 

Kaj pa če najstnik noče nikamor iti? Marko Juhant pravi, da je to lahko posledica vse pogostejšega “druženja” z virtualnimi prijatelji:

 

 

Odgovorili smo tudi na vprašanje poslušalke Mateje: “Kako pri  najstniku brez hudih prepirov doseči, da zmanjša igranje igric na računalniku in kako ga motivirati pri učenju, brez da moram sedeti poleg. Je pa zelo bister fant, star bo 13 let čez par mesecev.”

 

 

Še več o tem in drugih temah, o katerih piše Marko Juhant, si lahko preberete v časopisu Po pameti. Več o njem na http://čmrlj.si/casopis/.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...