Kaj nas čaka v 2015?

unhappy work
Euri 1
work life balance

Kaj nas čaka v 2015?

Ekspresova reporterka Laura je pregledala nekaj novosti, ki so začele veljati v novem letu, in nekaj, ki bodo kmalu začele veljati. Med temi je sistem vrednotnic, elektronsko poslovanje, novi davki za področje telekomunikacij in televizije, novosti na področju študentskega dela in še več. Njenemu prispevku lahko prisluhnete spodaj.

 

Sistem vrednotnic: Po novem lahko hišno pomočnico najamete s pomočjo vrednotnice, ki stane 9 evrov, kupiti pa jo morate za vsak mesec posebej. S tem ji zagotovite pokojninsko in zdravstveno zavarovanje oz. en dan delovne dobe. Kot osebna dopolnilna dela se poleg pomoči v gospodinjstvu štejejo tudi dela, kot so inštrukcije, izdelovanje izdelkov domače obrti, nabiranje gozdnih sadežev in podobno.

 

Študentsko delo: S 1. februarjem bo študentko delo nekoliko dražje. Dobra plat tega je, da se bo tudi tovrstno delo po novem štelo v delovno dobo. Delodajalec bo za pokojninsko in invalidsko zavarovanje plačal 8,85 odstotka, študent pa 15,5 odstotka od svojega zaslužka. Če bi denimo študenti v roku dvanajstih mesecev zaslužili vsaj 300 evrov na mesec, bi imeli menda priznane štiri mesece in petnajst dni pokojninske dobe.

 

Novi davki: S 1. januarjem sta se iz 6,5 na 8,5 odstotka zviša davek, ki bremeni banč­ne provizije in zavarovalne premije. Do zdaj se je davek obračunaval tako rekoč na vse provizije, ki jih banke zaračunavajo strankam za dvige na bankomatih, plačilo položnic, odobritev posojila ali izdajo garancije, bremeni pa tudi storitve zavarovalnih posrednikov in zastopnikov.  Pred časom so tako banke in zavarovalnice že potrdile, da bodo napovedani dvig davka prevalile na stranke, torej na prebivalstvo in gospodarstvo.
 

Meja s Hrvaško: V novem letu naj bi bil končno znan potek meje med Slovenijo in Hrvaško. Določilo ga bo arbitražno sodišče, po pričakovanjih že v prvi polovici leta. S tem naj bi bilo vendarle zaprto vprašanje, ki je odnose med državama obremenjevalo od osamosvojitve.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...