Kaj čaka Laibach v Pjongjangu?

laibach

Kaj čaka Laibach v Pjongjangu?

Skupina Laibach je na prvem koncertu v Severni Koreji “razturala”, je prek Twitterja sporočil novinar 24ur Jure Tepina. Na njem sicer ni bilo partijskega vodstva, udeležil pa se ga je ves diplomatski zbor. Naš voditelj Tomaž Okorn se je pred tem pozanimal, kakšen protokol bi še utenil čakati skupino, saj ima država kar nekaj posebnih pravil. Ste vedeli, da med drugim ne smete sesti na fotografijo severnokorejskega voditelja? Več na posnetku.

 

Cenzorji so jim pred koncertom nekaj pesmi prepovedali. Po skladbah Koran in Eat Liver so cenzurirali tudi priredbo pesmi We will go to Mount Paektu, ker je zanje preveč sveta in jo slovenska zasedba ni izvajala v pravem tempu. Na repertoarju je bila korejska tradicionalna pesem Arirang, a so jo Laibach izvedli brez korejskega zbora, saj bi morale sicer Korejke na odru stati za belcem, kar se cenzorjem ni zdelo sprejemljivo.

 

Ivan Novak je za Delo dejal, da je teater odličen, fenomenalen. Navdušen je bil tudi nad tamkajšnjimi prebivalci: “Ljudje so neverjetni. Ni ene same skepse in enega samega cinizma. Povsem nedolžni so, odprti in čisti. Doslej nisem srečal enega samega grdega človeka. To je utopija, ki očitno deluje. Ljudje plešejo na cesti, se dotikajo z rokami, moški in ženske so med seboj izjemno spoštljivi. Njihovi odnosi so harmonični brez sleherne moške dominacije. Nobene pornografije ni nikjer in v enem tednu nismo naleteli na ničesar opolzkega ali vulgarnega. Vse je ena sama fascinantna lepota ljudi.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...