Izberite nižje vrhove!

Aljaev stolp

Izberite nižje vrhove!

Slovenci smo planinski narod. Zgodaj spomladi visoko v Alpah sicer še ni trum pohodnikov, za rekreativce tudi ni še najbolj varno. Konec tedna tudi ne bo najbolj stanovitno vreme, zato si za cilj rajši izberite kakšnega izmed nižjih vrhov.

 

Na Kredarici, pa tudi nižje, imajo še precej snega. Andrej Rekar, opazovalec vremena na Kredarici o letošnji zimi: »Rekordna je bila v smislu, da je bilo precej slabega vremena, megle in vetra.« Trenutno je na slovenskem vrhu še tri metre snega. Poslastica za turne smučarje.

 

»Od koče proti Krmi je najboljša turna smuka. Trenutne razmere so za smučarje ugodne; tako za dostop do nas, kot tudi za smuko v dolino. Tudi glede plazov je vedno manjša nevarnost,« pravi Rekar. Poudariti je treba, da so razmere ugodne za izkušene planince; za rekreativce je varneje, če za začetek sezone izberejo kak nižji vrh.

 

Med prvomajskimi prazniki je bilo sicer kar nekaj pogumnih, ki so osvojili najvišji vrh. Najverjetneje ne vedo, da je Triglav na nek način povezan s prvomajskimi prazniki. 3. maja je umrl Jakob Aljaž. Kot župnik na Dovjem in planinec je za pet goldinarjev kupil Kredarico in vrh Triglava, s tem pa si je zagotovil pravno nesporno gradnjo skromnega zavetišča, imenovanega Aljažev stolp na vrhu Triglava.

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...