Ilka Štuhec na vrhu

ilka-stuhec

Ilka Štuhec na vrhu

Slovenija ima novo zmagovalko tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju. Ilka Štuhec je vse favorizirane tekmice ugnala na uvodnem smuku v kanadskem Lake Louisu ter vpisala daleč največji uspeh v karieri. Mariborčanka je osvojila še 73. slovensko zmago v svetovnem pokalu, 50. v ženski konkurenci ter sedmo smukaško.

 

Šestindvajsetletnica je hkrati komaj tretja Slovenka s smukaško zmago na tekmah za svetovni pokal. Za dve je doslej poskrbel Andrej Jerman, na štirih smukih pa je zmagala Tina Maze, ki je pred dvema letoma slavila tudi v Lake Louisu.

 

V prvi medijski izjavi po najboljši predstavi v karieri je bila zelo vzhičena: “Želela sem si odpeljati dobro, dati vse od sebe. Ko pa sem prišla v cilj in videla to številko 1, zeleni napis, prednost, sem si mislila: res svetovno. Res fajn.”

 

Odlično se je odrezala tako v bolj drsalnih, kot v tehnično zahtevnejših delih in imela najboljše čase v vseh odsekih trikilometrske proge. V cilj je prišla s prednostjo 22 stotink sekunde in z dvignjenimi rokami, ki so napovedovale nov slovenski vzpon na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

 

Dvakratna mladinska svetovna prvakinja, v smuku (leta 2008 v Formigalu) in slalomu (leta 2007 v Flachauu) je bila velik smučarski talent, a je imela tudi veliko smole s poškodbami. Pred letošnjo Kanado je bila najvišje četrta pred tremi leti na superveleslalomu v Beaver Creeku, v smuku pa je bil njen najboljši dosežek peto mesto lani v Garmisch-Partenkirchnu.

 

Tudi v novi sezoni se je Štuhčeva odločila, da bo trenirala s svojo miniaturno samostojno ekipo, v kateri sta njena mati Darja Črnko v vlogi serviserke in zaupnice ter trener Gregor Koštomaj.

 

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...