Gripe še ni, cepljenje kljub temu priporočajo

Igla

Gripe še ni, cepljenje kljub temu priporočajo

Tomaž Okorn, jutranji voditelj Radia Ekspres, je najbolj togoten, če je bolan. Celo s počenimi rebri je prišel na delovno mesto! Prebral je napovedi Svetovne zdravstvene organizacije glede nevarne skupine virusov gripe, ki naj bi bila na pohodu letos, zato se je obrnil na strokovno mnenje.

 

„Na začetku vsake sezone je precej težko napovedati, kako „težka“ bo,“ mu je povedala Veronika Čakar, zdravnica specialistka javnega zdravja z Inštituta za varovanje zdravja. V Sloveniji virusa gripe sicer še ni zaznati.

 

V lanski sezoni se je v Sloveniji cepilo okrog 90 tisoč ljudi, kar je okrog 4 odstotke celotne populacije. „V zadnjih letih opažamo upad cepljenja,“ pove Čakarjeva. Cepljenje svetuje tisti skupni, ki jih ta bolezen še posebej ogroža; to so starejši od 65 let, osebe s kroničnimi boleznimi srca, pljuč, sladkornim bolnikom in bolnikom z rakom.

 

Cepiti se je moč pri nekaterih družinskih zdravnikih po zdravstvenih domovih, cepijo tudi nekateri pediatri, pa tudi zavodi za zdravstveno varstvo. Proti gripi lahko cepimo otroke že od 6. meseca naprej, najbolj pa je priporočljivo za tiste otroke, pri katerih gripa lahko še poslabša njihovo osnovno obolenje, torej otroci z različnimi kroničnimi obolenji.

 

Tomaž, Gorenjec, se cepil najbrž ne bo, rajši bo poskrbel za ustrezno preventivo. Za slednjo je dobro poskrbeti v vsakem primeru, pa če ste „oboroženi“ s cepivom, ali pač ne.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...