Gorski reševalci pred sezono

Triglav

Gorski reševalci pred sezono

Slovenske gore že vabijo, čeprav je v visokogorju še sneg, na Kredarici skoraj 2 metra. Marsikdo jo kljub temu že junija ureže proti vršacem, med drugim tudi v izogib poletni gneči. Na kaj je treba biti pozoren, Tomaž v jutranjem programu sprašuje Janija Beleta z Gorske reševalne zveze Slovenije: »V tem času še vedno računamo, da bomo naleteli na »snežene jezike«. Predvsem je to v grapah na severnih pobočjih gora. Če nimamo ustrezne opreme – cepina in derez – rajši ne prečimo takšnih grap,« svetuje gorski reševalec in doda, da naj pred prečkanjem vsaj precenimo, kje bi se eventuelni zdrs končal.

 

V hribe radi vzamemo tudi svoje otroke. Številni starši bi jim radi že od malih nog vcepili spoštovanje do narave in ljubezen do gora. Na kaj je treba paziti? »Velja le eno pravilo; otroci ne hodijo z nami v gore, pač pa hodimo mi z njimi. Prilagodit se moramo in postaviti na stran naše visokoleteče želje, ki jih imamo v gorah,« poudarja izkušeni gorski reševalec.

 

Statistika v slovenskih gorah: v glavnem se nesreče dogajajo v popoldanskem času, zgoščeno od 13. do 15. ure. »To je čas, ko smo že prišli na vrh in zdaj sestopamo. Največ nesreč je dejansko med sestopi, kar v velikih primerih kaže na slabšo pripravljenost. Tako fizično, kot psihično,« ugotavljajo pri slovenski Gorski reševalni službi, zato se vsekakor pred odhodom v gore ustrezno pripravite!

 

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...