Fičo dobil posebno mesto

Fičo dobil posebno mesto

V Bruslju so odprli Hišo evropske zgodovine. Prostor pa so tam dobili tudi eksponati iz nekdanje Jugoslavije, svoje eksponate pa je prispevalo 35 držav.

 

Omenjena hiša se razprostira na 4.000 kvadratnih metrih in v sedmih nadstropjih, za projekt pa so zapravili 55 milijonov evrov. Ogledate si lahko več kot 1.500 predmetov iz 35 držav in 300 muzejev iz Evrope in drugod. Razveseljiv je podatek, da vstopnine v muzej ni, ob vstopu pa prejmete tablične računalnike, na katerih so obrazložitve v 24 jezikih.

 

Muzej je osredotočen na dogajanje v 20. stoletju, tako da ne manjkajo eksponati iz obeh svetovnih vojn, holokavsta, hladne vojne, pa tudi let, ko je nastajal EU, in sedanjosti, saj so razstavljeni predmeti iz kampanje o brexitu.

 

V muzeju je med drugim razstavljena bela zastava 750 S oziroma fičo, ki je opremljen z ljubljansko registrsko tablico iz časa Jugoslavije.

 

Muzej ima prostore v zgradbi Eastman v bruseljskem parku Leopold. Projekt Hiše evropske zgodovine so napovedali že leta 2007, odpreti pa bi jo morali leta 2014.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...