Evropski teden mobilnosti

kolesarska_steza
ljubljana-grad
LPP

Evropski teden mobilnosti

Začenja se Evropski teden mobilnosti, ki ga bosta danes v Ljubljani odprla evropska komisarka za promet Violeta Bulc in infrastrukturni minister Peter Gašperšič. V prihodnjih dneh se bo v številnih krajih odvrtela vrsta dogodkov so jih pripravili v Ljubljani.

 

Že danes bo denimo pestro na Kongresnem trgu, kjer bodo na dogodku Diham ples tradicionalno zaplesali osnovnošolci in dijaki. Ob 43 dnevnih dogodkih v občini načrtujejo še devet tedenskih akcij, med drugim bodo spodbujali kolesarjenje, najmlajše pa bodo poučevali o varni poti v šolo.

 

Ljubljana kot Zelena prestolnica Evrope pomembnost trajnostne mobilnosti še posebej izpostavlja in je temu tematsko posvetila cel september. Med trajnimi ukrepi, ki jih je letos na primer že izvedla ali jih izvaja, so prenova Eipprove ulice, kjer povečujejo površine za pešce in kolesarje ter uvajajo enosmerni promet.

 

Kolesarjem je namenjen tudi na novo urejen kolesarski poligon KoloPark pri parku Tivoli, razširili so tudi sistem BicikeLJ in postavili kolesarska stojala na končnih postajališčih LPP. Še letos nameravajo uvesti tudi prevoz koles z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa na medkrajevnih linijah.

 

V Ljubljani redno kolesari od 13 do 16 odstotkov ljudi, je ocenil predsednik Slovenske kolesarske mreže Bojan Žižek, v Sloveniji pa je po podatkih Eurobarometra takih okoli devet odstotkov ljudi. Vsi podatki ob tem kažejo na porast kolesarjenja.

 

Če se vrnemo k Evropskemu tednu mobilnosti – letošnji bo potekal pod sloganom Pametna mobilnost za gospodarsko uspešnost, ki poudarja dejstvo, da so trajnostni mobilnosti naklonjena mesta tudi ekonomsko uspešnejša. Pobudi se bo letos v Sloveniji pridružilo že rekordnih 71 občin.

 

Letošnja novost tedna je pobuda Edward oz. Evropski dan brez smrtnih žrtev v cestnem prometu, ki ga bomo obeležili v sredo, 21. septembra. Cilj skupne pobude Evropske komisije in Evropske mreže prometnih policij je, da na ta dan na evropskih cestah nihče ne bo izgubil življenja.

 

Teden se tradicionalno sklene z dnevom brez avtomobila, ko bodo po mnogih krajih, tudi v prestolnici, mestni prevozniki uporabnikom omogočili brezplačne vožnje.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...