Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja morda ni dovolj.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja morda ni dovolj.

Kaj je s kartico krito in kaj ne?

 

Z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja boste ob nesreči na smučišču v tujini deležni le nujne zdravstvene storitve pri zdravnikih in zdravstvenih ustanovah, ki so del javne zdravstvene mreže. Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) zato opozarjajo, da vas poleg tega lahko čakajo določena doplačila.

Zdravstveno zavarovanje prevoza s helikopterjem ne krije ali pa ga krije le v manjšem delu.

 

AVSTRIJA

V Avstriji evropska kartica pokriva le stroške prevoza z rešilcem iz doline do bolnišnice in bolnišnične stroške, medtem ko je vsako reševanje z gore načeloma plačljivo. Izjema so šolski smučarski izleti, za katere v Avstriji velja, da so z evropsko kartico kriti tudi stroški reševanja.

 

ITALIJA

V Italiji se pravice iz zdravstvenega zavarovanja močno razlikujo že med samimi regijami, opozarjajo na ZPS in dodajajo, da italijanski zdravstveni sistem za posamezne zdravstvene storitve večinoma predvideva tudi manjše doplačilo (“ticket”), ki ga plačate sami in po navadi znaša nekaj deset evrov.

 

FRANCIJA
V Franciji osnovno zdravstveno zavarovanje ne krije stroškov reševanja s helikopterjem ali drugim načinom reševanja ob poškodbi na smučišču in blizu smučišča. Tudi v Franciji stroški reševanja s helikopterjem segajo v tisoče evrov, osnovno zavarovanje pa večinoma le delno krije stroške zdravljenja.

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...