Eko inovacije v Ljubljani

info to?ka

Eko inovacije v Ljubljani

Ljubljana je vstopila v zadnji mesec zelenega leta, ki je tematsko posvečen eko inovacijam, zelenim delovnim mestom in trajnostnemu lokalnemu upravljanju. V začetku decembra so na Kongresnem trgu tako že predstavili električni car sharing, na test ponudili lesena in električna kolesa znamke Spring in ležeče tricikle podjetja To bi.

 

Eko inovacije na Točki.Zate

Osrednjo informacijsko točko, Točko.Zate, v tem mesecu krasita izposojeni smrečici, ki ju bodo otroci Vrtca Jelka in Pedenjped okrasili z okraski iz odpadnega materiala. Potekale bodo tudi številne delavnice, na katerih bomo s čim manj proizvedenih odpadkov ustvarjali različne praznične izdelke. Na izmenjavi otroških oblačil in igrač, ki jo Snaga organizira 13. decembra, bomo spoznali, da lahko tudi rabljeno oblačilo ali igrača postaneta darilo.

 

Zeleni nadzorniki v Ljubljani

Natančen spored vseh dogodkov na Točki.Zate najdete tukaj, na Radiu Ekspres pa izpostavljamo delo zelenih nadzornikov v Ljubljani. Na Točki.Zate se bodo predstavili v torek med 16. in 18. uro. V tem času se boste lahko tudi pridružili že obstoječim članom in njihovim prizadevanjem, na Radiu Ekspres pa se bomo že zjutraj pogovarjali z njihovim predsednikom.

 

Papir iz japonskega dresnika

Še ena od osrednjih tem in eko inovacij v zeleni prestolnici predstavlja dosežek partnerjev, ki so med prvimi na svetu izdelali papir iz japonskega dresnika na polindustrijski ravni. Pogovor s predstavnikom Inštituta za celulozo in papir lahko prisluhnete na spodnjem audiu, še več o izdelavi papirja iz japonskega dresnika lahko izveste na točki Zate pred občino v sredo ob 11h.

 

Električni car sharing

V soboto smo se pogovarjali tudi s ponudnikom car sharing Avant2Go, ki pravi, da bo svojo dejavnost širil, in sicer v eno manjših mest, njegova osrednja misija pa je omogočiti lažje potovanje po prestolnici tudi za vse tiste, ki prihajajo izven Ljubljane. Tako bi se lahko do obrobja mesta pripeljali z javnim prevozom, naprej pa s pomočjo car sharinga.

 

Povejmo še, se bo Ljubljana od zelenega prestolovanja Evropi poslovila 2. januarja ob 20. uri, ko na Kongresnem trgu pripravljajo prireditev Zelena noč.Zate s Perpetuum Jazzile.

Avdio

  • Se bo vaš življenjski slog zaradi podražitev spremenil?

    Loading ... Loading ...